​Duyulara hitap eden park

Engelli öğrencilerin okulun hemen dışında kurulacak 'Duyu Park' sayesinde eğitimlerinde yeni bir dönem de açılmış olacak


Yayımlanma : 17.03.2017
Duyulara hitap eden park

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı tarafından planlanan 'Duyu Park' projesinin Gebze Özel ve Yumrukaya Özel Eğitim ve Uygulama merkezlerinde başlanması için talimat verdi. Engelli öğrencilerin okulun hemen dışında kurulacak 'Duyu Park' sayesinde eğitimlerinde yeni bir dönem de açılmış olacak.
Çocuklarımıza sevgi ile bakacağız vurgusu da yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Talimatımızı verdik, bizim hayal ettiğimizden daha güzelini teknik ekiplerimiz yapacaktır. Çocuklarımızı hayata daha iyi hazırlamak için bu projeyi gerçekleştireceğiz. " diyerek sözlerini tamamladı. 

NEDEN DUYU PROJESİ
Duyu bütünleme terapisi 1960’lı yıllarda Amerikalı doktor J.Ayres tarafından, yapılan araştırma ve çalışmaların ardından uygulamaya konulmuş, devam eden süreçte tüm dünyada, çocuklar için, özellikle otizm başta olmak üzere birçok problemin çözümünde oldukça önemli bir terapi yöntemi olarak uygulanmaya başlanmıştır. Kişinin vücudu ve çevresinden aldığı duyu bilgileri beyinde bilginin kavranması, yorumlanması ve bütünleştirilmesi işlemlerinden geçerek, ortaya çıkan duysal bilginin kullanılarak organize bir cevap açığa çıkarılması sağlanır. Böylece çocuk dış dünyadan gelen duyu bilgilerine adapte olur.

HAFTA İÇİ 470 ÖĞRENCİYE HİZMET VERMESİ PLANLANIYOR
Duyu Bahçesisinin, Yumrukaya Özel Eğitim ve Uygulama Merkezindeki 140 öğrenci ve Gebze Özel Eğitim Merkezinindeki 330 öğrenci olmak üzere toplamda gündüz-hafta içi 470 Öğrenciye hizmet etmesi planlanmaktadır. Bunun yanı sıra, 'Okullar Hayat Olsun' projesi kapsamında, okulların halka açılmasıyla sayısız vatandaşa hizmet etmesi planlanmaktadır. 

DUYU BAHÇELERİ TERAPİLERİN UYGULANDIĞI REKRASYON ALANIDIR
Duyu bütünleme terapisinde; Çocukların yaşadıkları duyusal tecrübelerin nörofizyolojik adaptasyonu, çocuğun duruma uygun cevap açığa çıkarması sağlanıyor. Bu sayede çocuğun çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimine pozitif yansımaktadır. Duyu Bahçeleri duyu bütünleme terapilerinin uygulandığı Rekreasyon alanlarıdır. Duyu bütünleme terapisi ise; Direkt olarak çocuğun merkezi sinir sitemine etki ettiği için sinir sisteminin gelişimini sağlar. Duyusal entegrasyon yetersizliği bir çeşit fonksiyon yetersizliği olmasına rağmen bu durum fonksiyonların tamamen yok olması anlamına gelmemelidir. Fonksiyon bozukluğu olan çocuklar normal sayıda nörona sahiptir, fakat bu nöronlar bütün olarak çalışmamaktadır.

 

Yorumlar


Sadece üyeler yorum yapabilir.
[Giriş Yap] & [Üye Ol]

Henüz yorum yapılmamış.