​Osman Genç " Müzede, insanlık tarihi adeta oyuncakların diliyle anlatılmaktadır."

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Dünya’nın 3. Büyük Oyuncak Müzesi hakkında sorularımızı yanıtladı.


Yayımlanma : 21.03.2018
Osman Genç

Canik ilçesinde faaliyete geçirdiğiniz oyuncak müzesi Türkiye’nin en büyük oyuncak müzesi. Projenin ortaya çıkış hikayesini öğrenebilir miyiz öncelikle?

Canik Oyuncak Müzesi, seçim çalışmalarımız kapsamında söz verdiğimiz ve gerçekleştirdiğimiz bir yatırımdır. Oyuncak Müzesi fikrini, şehrimizde bu tür konsept müzelerin eksikliğinden yola çıkarak, geleceğimiz olan çocuklarımıza yönelik, onları hem eğlendirici hem de öğretici bir çalışma olarak ortaya koyduk. Oyuncak müzesini de eğitimin bir parçası olarak gördük.

Oyuncak Müzesini kurma fikri oluştuktan sonra, bu alanda saygın bir yere sahip olan ve bu konuda tecrübeleri bulunan şair/yazar Sunay Akın ile iletişime geçtik ve kendisinin de desteğiyle çok titiz bir çalışmayla fikri gerçeğe dönüştürmek için adım attık. İlçemize gelen sayın Sunay Akın, Mevlana Eğitim, Kültür ve Yaşam Kampüsü'müzü gezdiğinde söz konusu kampüsün oyuncak müzesi için çok uygun olduğuna karar verdi ve hızlı bir şekilde çalışmalara başlayarak bu hayali gerçekleştirdik.

oyuncak müzesi

 Müze içeriğinden bahseder misiniz? Oyuncak severleri müzede neler bekliyor?

Mevlana Eğitim, Kültür ve Yaşam Kampüsü içerisinde 1500 metrekarelik alanda kurulan Oyuncak Müzesi, kampüs içerisindeki diğer tesislerle birlikte tam bir kültür, eğitim ve sanat noktası haline gelmiştir. Yerli, yabancı yaklaşık 2 bin oyuncak bulunan müzede koleksiyon 5 ana bölümde toplanmaktadır. Oyuncak Müzesi'nden içeri adımınızı attığınızda sizi masalsı bir dünya bekliyor. Evcilik oynadığınız bebeğiniz, kurşun askerleriniz, metal arabalarınız, çocukluğunuz, anılarınız sizleri bekliyor.

Canik Oyuncak Müzesi, Canik Belediyesi tarafından, ICOM, EMA ve EMF gibi uluslararası müze örgütlerine üye kabul edilmiş olan İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kurucusu, şair/yazar Sunay Akın'ın desteğiyle kurulmuştur. 1700'lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği müze, Müzede, insanlık tarihi adeta oyuncakların diliyle anlatılmaktadır. Müzenin dekoru da bu düşünceyle sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan tarafından tasarlanmıştır.

Bizim oyuncak müzemizde diğer oyuncak müzelerinde olmayan, Anadolu topraklarında tarih öncesindeki oyuncakları da görme imkânı olacak. Canik Oyuncak Müzesi'nin en önemli özelliklerinden birisi de bir aileyi bütün üyeleri ile kucaklamasıdır. Müzemizde sadece çocuklar değil, üç kuşak bir arada mutlu saatler yaşayacak. Oyuncak Müzesi, şehre vizyon kazandıracak, şehirde çok farklı bir güzelliği ortaya koyacak.

canik belediye başkanı

Oyuncakların eğitimin önemli bir parçası olduğunu vurguluyorsunuz, sizce faaliyete geçirdiğiniz Türkiye’nin en büyük oyuncak müzesi ziyaretçilerine neler kazandıracak?

Canik Oyuncak Müzesi, çocuklar için bir eğitim merkezi olacak. Bu müze oyuncak tarihine bir bakış olmasının ötesinde, insanlık tarihine bir bakıştır. Bu oyuncak müzesi insanlık tarihi boyunca çocukların eline verilen oyuncaklarla tarihin seyrinin nasıl şekillendiği ile ilgili bizlere karşılaştırmalı bir bilgi ırmağı sunuyor. Bu vesileyle çocuklar bir nevi kültürel tarihimizi eğlenerek öğrenme imkanına sahip olacak.

oyuncak müzesi

Oldukça konsept bir projeyi hayata geçirdiniz, oyuncak müzesinin yatırım bütçesi hakkında bilgi alabilir miyiz?

Oyuncak Müzesi, binanın fiziki dönüşümü, oyuncak temini, dekor ve çevre düzenlemesi olmak üzere yaklaşık 2 milyon liralık bir yatırım bütçesiyle kurulmuştur.

 Müzede oyuncakların sergilenmesi dışında farklı etkinliklere yer verecek misiniz?

Canik Oyuncak Müzesi bünyesinde bir de oyuncak üretim atölyesi bulunmaktadır. Çocuklar ve büyükler burada oyuncak atölyesinde istedikleri objeleri yaparak hayal dünyalarını şekillendirme şansına sahipler. Ayrıca Oyuncak Müzesi'ne Samsun ve şehir dışından gelen ziyaretçiler, Hediyelik Eşya Reyonu'ndan Samsun'a özgü hediyelik eşyaların yanısıra, çeşitli hediyelik oyuncakları alma fırsatına sahip olacaklar.

atraksiyon haber

 Samsun’da Dünya’nın en büyük 3. oyuncak müzesini açtınız. Müzenin Samsun’a ve bölgeye neler kazandıracağını düşünüyorsunuz?

Dünyanın en gelişmiş müzeleri arasında yer alan oyuncak müzeleri şehri ziyaret edenlerin de uğrak noktasıdır. Dünyadaki örnekleri arasında da önemli bir yere sahip olan Canik Oyuncak Müzesi, Samsun'a gelen yerli ve yabancı turistlerin de uğrak noktası olacak. Samsun'un turizmine büyük bir değer kazandıracak, çok farklı bir bilgi ışığını şehrimize kazandıracak olan bir pencereyi de açmış oluyoruz. Canik Oyuncak Müzesi, sadece şehrimizde değil, Karadeniz bölgesinde önemli bir eksikliği gidermiştir.

 

Yorumlar


Sadece üyeler yorum yapabilir.
[Giriş Yap] & [Üye Ol]

Henüz yorum yapılmamış.