Merlin Entertainments Türkiye Genel Müdürü Sarper Hilmi Suner; “Bünyemize farklı isimler ekleyerek büyüyoruz.”
Merlin Entertainments Türkiye Genel Müdürü Sarper Hilmi Suner Madam Tussauds İstanbul hakkında sorularımızı yanıtladı.
Türkiye’de yaklaşık 2 yıldır şubesi bulunan Madame Tussauds 250 yıllık bir geçmişe sahip. Öncelikle bize Madame Tussauds hikayesinden bahseder misiniz?
Madame Tussauds, Fransız İhtilali döneminde, tanınmış bir balmumu sanatçısı olan Dr. Philippe Curtius’un yanında heykel yapmayı genç yaşta öğrenmiştir.Marie (Madame Tussauds) 1795’te François Tussauds ile evlenir. Ardından Dr. Curtius hayatını kaybetmesi ile birlikte sergisi Madame Tussauds’a miras kalır. Kendisinden uzun yıllar İngiltere’de kraliyet mensupları, politikacılar, devrimciler ve katiller heykellerini yapması istenmiştir
Madame Tussauds İstanbul hikayesinden bahsedecek olursak eğer; 2007 yılında Merlin Entertainments çatısına giren Madame Tussauds’nun hikayesi tüm dünyaya yayılmaya başladı. Londra’nın ardından bir çok ülkede yıldızları hayranlarına yakınlaştırdı. Türkiye’de ise öncesinde yaptığımız pazar araştırmamız ve talepler ile Türkiye’de bir merkez açmaya karar verdik. Kasım 2016’da Madame Tussauds İstanbul’u Türk halkıyla buluşturduk.
Müzede hangi figürlere yer vereceğinize nasıl karar veriyorsunuz? Bunun için belirlediğiniz kriterleriniz var mı?
Madame Tussauds İstanbul olarak siyaset, sanat, spor alanında ünlü isimlerin hangisinin figürünün yapılacağına talepler doğrultusunda karar veriyoruz. Yapılan araştırmayla birlikte figürü yapılacak kişilerin popülaritesi ve ziyaretçiler tarafından da tercih edilmesi bizim için en önemli kriterlerin başında geliyor.
Şu anda müzede kaç adet figür olduğundan ve müzede yer vermek istediğiniz yeni figürlerden bahseder misiniz?
Şu an merkezimizde 58 figür bulunuyor. En son Tolga Çevik, Neşet Ertaş, Demi Lovato gibi isimlerin figürleri Madame Tussauds İstanbul’da yerlerini aldılar. Yine geçtiğimiz aylarda Murat Boz’un balmumu figürünü yapacağımızın da bilgisini paylaşmıştık. Madame Tussauds İstanbul olarak önümüzdeki süreç içinde de her yıl bünyemize farklı isimler eklemeyi hedefliyoruz.
Figürleri gören ziyaretçilerden nasıl tepkiler alıyorsunuz, İstanbulluların müzeye ilgisi nasıl?
Madame Tussauds İstanbul’da yer alan tüm figürler ziyaretçilerimiz tarafından oldukça ilgi görüyor ve genellikle olumlu geri dönüşler alıyoruz. En sık aldığımız tepkilerden biri ise figürlerin asıllarına oldukça benzediği ve gerçeklik hissi yarattığı. İlgi gösterilen figürler ziyaretçilerin yaş grubu ve cinsiyetine göre çeşitlilik gösterebiliyor. Neredeyse tüm figürler çok ilgi çekiyor diyebiliriz. Türk ziyaretçilerimizin hemen hepsinin ilgisini çeken figürün, sevgi ve saygı gösterilen Mustafa Kemal Atatürk olduğunu söyleyebiliriz.
Gerçeğinden ayırt edilemeyecek figürler oluşturuyorsunuz. Figürlerine yer verdiğiniz ünlü isimlerin yaklaşımı ve tepkileri nasıl oluyor?
Merkezimizde figürü yer alan isimlere bu teklifle gittiğimizde çok mutlu oluyorlar ve Madame Tussauds’nun bir üyesi olmaktan keyif alıyorlar. Figür yapım sürecinden bahsedecek olursak eğer; 3 saat süren ve ‘sitting’ olarak adlandırılan ölçü alım aşamasında figürü yapılacak kişinin 250’den fazla ölçüsü alınıyor ve 360’ açıdan fotoğrafı çekiliyor. Kişi hayatta değilse ailesinin ya da yasal varislerinin izni ve rehberliği ile kişinin fotoğraf arşivi taranıyor, fotoğraflar üzerinden figüre bir poz belirleniyor ve yine fotoğraflar kullanılarak tasarım süreci tamamlanıyor Sadece bir figürde yaklaşık 150 kg balmumu kullanılırken harcanan zaman ise 4 – 8 ay arasında değişiyor.
Yorumlar
Sadece üyeler yorum yapabilir.
[Giriş Yap] & [Üye Ol]
Henüz yorum yapılmamış.