Tureks Uluslararası Fuarcılık tarafından bu yıl 4.sü organize edilen Uluslararası Eğlence- Etkinlik, Park- Rekreasyon Endüstrisi ve Hizmetleri Fuarı ATRAX, 3 – 5 Aralık tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşti.
ATRAX Fuarı kapsamında, dev bir sektöre dönüşen Eğlence ve Rekreasyon Endüstrisi’nin ürün ve hizmet sunduğu geniş yelpazede bütünsel olarak değerlendirilmesini sağlamak amacıyla üretici, devlet, akademik kurumlar, dernek, birlik, turizm acentaları, ürün ve hizmet alıcıları bu yıl ilk kez “Atraksiyon ve Rekreasyon Endüstrisi Dev Bir Sektöre Dönüşüyor” başlığı altında düzenlenen konferansta bir araya geldi.
İki gün boyunca gerçekleştirilen ve toplam üç oturumun bulunduğu konferansın ilk oturumunda “Türkiye’de Eğlence Sektörü” kapsamlı bir şekilde incelendi. Tureks Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü Nergis Aslan “Türkiye’de Eğlence Endüstrisi Kavramı ve Kapsamı” içerikli konuşmasında, “Eğlence” ve “Rekreasyon” kavramlarının tanımlamasını yaptı. Türkiye’de bu sektöre yönelik geniş bir araştırma yapılmamış olmasına vurgu yapan Nergis Aslan’ın Eğlence Endüstrisi kapsamını belirlemeye yönelik çalışmaları sonucunda oluşturmuş olduğu tablo ve grafikler, dinleyiciler tarafından ilgiyle karşılandı.
BALO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Baloğlu ise, sektörün “Türkiye’deki Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” hakkında yapmış olduğu konuşmasıyla sektördeki tecrübelerini dinleyicilere aktardı. Elektronik oyunlar bağlamında, Türkiye’de eğlence merkezlerinin gelişiminden bahseden ve bu konuda halen çözülmesi gereken sorunlara değinen Baloğlu, bu gelişimi tetikleyen faktörler üzerinde durdu. Oyun sektörünün eğlenceli ve nostaljik bir tarihçesine de sözlerinde yer veren Levent Baloğlu, geçmişin izlerinin halen beklenmedik ve kuvvetli bir şekilde sektörü nasıl şekillendirmekte olduğunun altını çizdi.
İstanbul Akvaryum Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi Dilek Çapanoğlu, konuşmasını “Eğlence, Eğitim ve Gelişim Açısından Sosyal Yaşam Projeleri ve Tematik Kanallar” üzerine gerçekleştirdi. “Dünya dijital bir yaşama doğru hızla sürüklenirken, birey olarak sosyal yaşamdan soyutlanıyoruz, yalnızlık olgusu artıyor ve daha da önemlisi doğadan ve deneyimleyerek tanımaktan uzaklaşıyoruz.” diyen Çapanoğlu, İstanbul Akvaryum kapsamında düzenledikleri etkinlikler ile toplumun kültürel değerine çok ciddi katkıda bulunduklarına inandıklarına ve bu anlamdaki faaliyetlerine hız kesmeden devam edeceklerini söyledi.
Anadolu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon Bölümü Başkanı Doç. Dr. Kerem Yıldırım Şimşek “Sektörde Nitelikli İstihdam İhtiyacının Karşılanması” konulu konuşması kapsamında sektörün akademik yönlerine değinmenin yanı sıra rekreasyon alanında yapılmış örnek projelere yönelik aktarımlarda bulundu. “Sanayi İşletmelerinde Rekreasyon Uzmanı İhtiyacinin Belirlenmesi” ile ilgili proje teklifinin detaylarına da konuşmasına yer veren Şimşek, üniversitelerin rekreasyon bölümü öğrencileri için yaptığı çalışmalarla dinleyicilerin takdirini kazandı.
Kategori Mağazacılığı Derneği tarafından düzenlenen ilk günün son oturumunda ise, “Alışveriş Merkezlerindeki Eğlence Alanları ve Trendler ile Edutainment Kavramı” konuşuldu. Başkanlığını CarrefourSA Yatırım Direktörü Onur Ehliz’in yaptığı oturumda Galleria AVM Genel Müdürü Kemal Arslan, Smart Play Eğlence Hizmetleri Genel Müdürü Hüseyin Hilmi Mutuş ve AG Event Kurucu Ortağı Ali Gürak geçmişten günümüze yaptıkları çalışmalar doğrultusunda önemli sektörel deneyimlerini ve tecrübelerini dinleyiciler ile paylaştılar.
Konferansın ikinci gününde “Şehir Hayatında Eğlence ve Rekreasyon Alanlarının Önemi” konuşuldu. Cemer Kent Ekipmanları Genel Müdür Yardımcısı Ömer Cihat Akay, ilçelerde rekreasyon alanları kapsamındaki yeşil alanların, parkların geçmişten günümüze artan değeri üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Kamunun bu alanlara yaptığı yatırımların büyük bir artış gösterdiğine değinen Akay, bu artışın sebepleri üzerinde durdu.
Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ise yaptığı konuşmasında “Kentimizde yaşayanların, bir araya gelerek kentsel aidiyet duygusunu güçlendirecekleri, aileleri ve arkadaşları ile sosyalleşebileceği, güzel hatıralar biriktirebileceği, bölgesel cazibe merkezleri yaratmak belediyemizin asli görevleri arasındadır” dedi ve günümüzde tema parkların önemine vurgu yaparak, Osmaniye’nin ilgiyle karşılanan yeni tema park projesi “Masal Parkı” ile ilgili detayları dinleyicilerle paylaştı.
Rekreasyon Bilimi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ümit Kesim serbest zaman kavramının ortaya çıkışıyla ilgili konuştu. Rekreasyon alanındaki gelişmeler çerçevesinde spor faaliyetlerinin daha fazla gündeme geldiğine vurgu yapan Kesim, bu faaliyetlerin hem fiziksel hem de sosyal anlamda bireylere sağladığı faydalara konuşmasında yer verdi.
Oturum Başkanı Rekreasyon Çalışmaları ve Araştırmaları Derneği (REKÇAD) Başkanı Bülent Gürbüz, oturum sonunda rekreasyon kavramının Türkiye’de bir yer bulmasına yönelik yaptıkları çalışmalardan bahsederek bu konuda özel sektör ve kamusal alanda yapılabilecek önerilerden bahsetti.
Konferansın, başkanlığını Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel’in yaptığı son oturumunda ise “Eğlence- Etkinlik- Turizm İlişkisi” konuşuldu. Vispo Travel Seyahat Acentası Sahibi ve Araştırmacı Emre Gezgin “Tematik Parklar ve Turizme Global Etkisi” konulu konuşmasında, mesleki hayatının bir dönemini yaşadığı Fransa’da edindiği gözlemler ışığında, tarihten eğlenceye, doğadan sanata farklı konsepte kurulmuş tematik parkların bulundukları şehir ve yöreye turistik ürün temelinde nasıl bir katkı değer kazandırdıklarını irdeleyerek, Türkiye’de uygulama koşulları ve imkanlarını üzerinde durdu.
Türkiye Etkinlik ve Eğlence Sektörü Derneği (TESDER) Başkanı Fırat Kasapoğlu ise konuşmasını “Eğlence Sektöründe Kültür Endüstrisinin Önemi” hakkında gerçekleştirdi. “Kültür endüstrisi ve bağlı yaratıcı sektörlerin eğlence sektöründe kullanılması, katma değeri yüksek prodüksiyonlar üretmemizin yolunu açacaktır. Bunun için kendi kültürümüzü benimsememiz, geçmişimizi ve günümüzü iyi değerlendirmemiz, kaybolan değerlerimizi araştırmamız gerekir. Ancak bu şekilde kendi kültür ve değerlerimizden özgün eserler üretebiliriz.” diyen Kasapoğlu, kendi kültürümüzden özgün eserler üretilirken zamanı, teknolojiyi ve trendleri de göz ardı etmemek gerektiğine vurgu yaptı.
Polin Waterparks Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Şöhret Pakiş, “Waterparkların Turizm Tesislerine Kattığı Değer ve Dünyadaki Son Trendler” üzerine yaptığı konuşmada, Polin Waterparks olarak Dünya’daki başarılarından ve Türkiye’deki su parkları alanında gerçekleştirdiği ilklerden bahsetti. Teknolojiyi su kaydıraklarına entegre biçimde kullanmaya verdikleri önemin altını çizen Pakiş, ilerleyen süreçte hikayeleştirmenin önem kazanacağını ve ar-ge çalışmalarını bu doğrultuda şekillendirdiklerini söyledi.
Profesyonel Animasyon Yöneticileri Derneği (PAYD) Başkanı Murat Gencer, konferans konuşmasını “Animasyon Faaliyetlerinin Otellere Katkıları” hakkında gerçekleştirdi. Gelir desteği, stratejik eğlence, marka bilinirliğine destek, enformasyon tanıtım desteği gibi kavramlar üzerinde konuşan Gencer, otellerde animasyonluk mesleğinin gelişim süreci ve gereklilikleri hakkında paylaşımlarda bulundu.
İki gün boyunca süren Konferans ATRAX Fuarı katılımcı ve ziyaretçilerinden büyük ilgi gördü. Bu yıl birincisi gerçekleştirilen ve önümüzdeki yıllarda da düzenlenmeye devam edecek olan bu konferanslar ile, önemli bir ihtiyaca dönüşen eğlence ve dinlence alanlarına yönelik farkındalık ve gündem oluşturmak, bu sayede sektörün gelişimine katkı sağlayarak sektörün daha nitelikli ürün ve hizmetler sunarak toplumsal, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda daha fazla değer yaratılmasına katkı sağlamak; Türkiye’de Eğlence ve Rekreasyon Endüstrisi’nin öncelikle dünya standartlarına ulaşmasına yardımcı olmak ve Türkiye’nin Dünya çapında örnek teşkil edecek projelere ev sahipliği yaparak bu büyük endüstriye yön verir konuma gelmesi için öneriler geliştirmek amaçlanıyor.